Din guide til ferie i Østerrike
Din guide til ferie i Østerrike

Mat og drikke

Lik oss på Facebook

pfandl

Østerrike er kjent over hele verden for sin matkunst. Landet har vært flinke til å ta vare på sin tradisjonskost, og i fjellområdene er det tung bondekost som gjelder – ofte med bruk av svinekjøtt. Kommer man ned til Wien er det de gamle cafèhusene sine tradisjoner som råder, og mange har nok hørt om Apfelstrudel og Sachertorte.

Noen anbefalte matretter og spesialiteter fra Østerrike:

  • Knoblauchchremesuppe = kremet hvitløkssuppe. Anbefales!
  • Gulaschsuppe= Etterhvert ganske kjent her i Norge også, men ofte litt sterkere krydret i Østerrike.
  • Kaisersmarren = oppdelt pannekake med rosiner og masse melis på.
  • Tirolergröstl = en slags pytt i panne med poteter, kjøtt, løk og ofte speilegg. God og mektig lunsj!
  • Cordon Bleu = Wienerschnitzel av svin, men fylt med ost og skinke.
  • Geschnetzeltes = En slags gryterett med relativt lys og mild saus.
  • Bauernsmaus = Skiver av svinekjøtt, pølse, sauerkraut, knödel. Som regel MYE mat, men veldig godt. Litt variabel oppskrift.
  • Knödel = En slags melbolle som brukes i stedet for poteter. Finnes i flere varianter. Gjerne med biter av speck.
  • Speck jause (brettljause). Østerrikes svar på speketallerken. Røkt speck ( en slags spekeskinke) servert på trefjøl med ost+ pepperrot og brød. Deilig lunsj på sommeren eller i skibakken.

Har du sett gjester som får servert maten i stekepanne, som på bildet over? Lurer du på hvilke retter som blir servert slik? Se etter ordet «pfandl» eller «Pfandel». Et samlebegrep for disse rettene er «pfandelgerichte», som oversatt til Norsk betyr panneretter.

Drikke:

  • Gluhwein = Varm rødvin med div. krydder. En klassiker.
  • Jagatee = Varm te basert på den lokale Stroh rom. Veldig spesiell, men varmer godt. Relativt sterk.
  • Flügerl = populær après-ski drink basert på rød Eristoff vodka
  • Aperol (spritzer) = Aperol er en hetvin merkevare og  blandes ofte med prosecco eller mineralvann. Deilig sommerdrikk. Minner litt om campari, men er basert på aprikos
  • Generelt vin blandet med kullsyrevann eller musserende er mye brukt i Østerrike. Kalles da spritzer. F.eks Weiss spritzer er med hvitvin.
  • «Obi» eller Apfelsaft g`spritzt – er eplejuice blandet med kullsyrevann. Ganske godt og mye sunnere enn brus da det ikke er tilsatt sukker.

For de av dere som er glad i Østerriksk mat så finnes det flere restauranter i Norge som drives av Østerrikere eller som har Østerrikske kokker på kjøkkenet. Vi kjenner til noen få, men ønsker gjerne tips om flere!

Har du spørsmål om mat eller drikke så spør oss gjerne på vår facebookside.