Din guide til ferie i Østerrike
Din guide til ferie i Østerrike

Om

Litt om Østerrike

FAKTA Hovedstad Wien (1.606.843) (1998)
Regioner Østerrike er delt inn i 9 regioner: Vorarlberg, Tirol, Steiermark, Kärnten, Salzburg, Oberösterreich, Niederösterreich, Wien, Burgenland
Areal 83.858 km2

Språk Tysk er det offisielle språk i landet. Skriftspråk er vanlig “hochdeutsch”, men i tale er det mange dialekter som kan være nærmest umulig å forstå for en Nordmann. Man kommer seg stort sett greit frem med Engelsk på de litt større stedene, og steder med en viss turisme.
Største religion Romersk katolsk
Innbyggere 8.139.000

Geografi Østerrike ligger, som smør i grøten, midt i Europa og har ingen kystlinjer. Landet grenser til 8 land: Sveits, Liechtenstein, Tyskland, Tjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia og Italia. Landskapet preges av mange fjell, og nesten halve landet er dekket av skog. Østerrikes høyeste fjell er Grossglockner, som er 3798 meter høyt. Elven Donau er landets dominerende elv, den strekker seg 360 kilometer gjennom Østerrike.

Generelt: Østerrikerne er stort sett mer uformelle enn Tyskere, og den løse, fleipete tonen er aldri langt unna. Likevel er landet på mange måter mer konservativt enn Norge. Særlig i Wien, i storbyer, og ved offentlige etater og banker skal man tenke litt høflighet og antrekk. Det er heller ikke nødvendig å amme på restauranter og Cafeer i Østerrike.

Betaling med kort er ikke så utbredt som i Norge, og man kan oppleve at kun kontanter er gangbart betalingsmiddel på mindre overnattingssteder og enkelte restauranter. Hoteller osv, betaler nemlig mer gebyr til sin bank når de mottar betaling med kredittkort. Vårt tips er å alltid ha litt euro med seg. Minibanker er godt utbygget.
På bygda er tonen veldig uformell, og en Nordmann vil føle seg veldig velkommen. Om man forteller at man kommer fra Norge er det bare positivt. Om man bor på litt mindre pensjonat o.l. kan man oppleve å bli bedt inn på kjøkkenet på øl og schnaps, gjerne i forbindelse med at man skal betale for oppholdet.